Görüş Bildir
Haberler
Ümit Sanlav Yazio: WhatsApp Onam Zorunluluğunu Kaldırdı. Ee?

etiket Ümit Sanlav Yazio: WhatsApp Onam Zorunluluğunu Kaldırdı. Ee?

Ümit Sanlav
23.05.2021 - 16:35 Son Güncelleme: 23.05.2021 - 18:46

Türkiye’nin dijital mecralarını etkin kullanan vatandaşları arasında kaos oluşturan WhatsApp güncelleme onamının, yürürlüğe girmeyeceği açıklandı. Olayın geçmişini kısaca hatırlayalım:

Bütün kaos, WhatsApp’ın,8 Şubat 2021 itibariyle yürürlüğe girecek yeni gizlilik ilkelerini açıklamasıyla başlamıştı. Daha doğrusu, zaten var olup da farkında olmadığımız kaosun farkına o gün vardık. Yani ne olacaktı? WhatsApp 8 Şubat’a kadar bize uygulama içi bir bildirim gönderecekti, bu bildirimi onaylamazsak WhatsApp’ın kullanım koşullarını kabul etmemiş olacağız ve bu uygulamayı artık kullanamayacaktık. 

Bu durumun keyfi, hukuksuz ve onur kırıcı kısmı şuydu. WhatsApp’ın bu sözleşme güncellemesi gelişmiş ülkeler kategorisinde gördüğü Avrupa Birliği ülkelerini kapsamazken, gelişmekte olan ülkeler ve Türkiye’de böyle bir dayatma yapılmış olmasıydı. Avrupa Birliği ülkelerinin alternatif uygulamalara yöneleceğinden endişe eden Zuckerberg, Türkiye’nin WhatsApp’dan vazgeçmeyeceğini düşünmüştü.  

Ama kazın ayağı öyle olmadı. Kötü komşu mal sahibi yaptı, BİP, Signal, Telegram gibi alternatif uygulamalara yöneldik. En azından olası bir dayatma karşısında bu mecraları kullanmak için altyapımızı hazırlayıp bu mecralarda hesaplar açtık.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Eğri oturup doğru konuşalım BİP, WhatsApp’ın yerini doldurmadı.

Eğri oturup doğru konuşalım BİP, WhatsApp’ın yerini doldurmadı.

Vatandaş BİP’i olası bir B planı için indirdi, gruplarını buraya taşıdı. Gönül isterdi ki Zuckerberg, WhatsApp’ı satın aldıktan sonra (işte burada geniş bir parantez açmak lazım. WhatApp’ın kurucusu Brian Acton genç bir mühendisken Zuckerberg’in yanında iş istedi. WhatsApp benzeri bir yazılımı, Facebook mesajlaşma sistemi olarak entegre edebileceğini söyledi. Zuckerberg, Action’u “Facebook’un zaten bir mesajlaşma sistemi var” diyerek işe almadı, Acton 24 Şubat 2009’da mükemmel bir girişimcilik örneği göstererek Jan Koum ile birlkte WhatsApp Inc’i kurdu. Zuckerberg yanında işe almadığı Acton’un WhatsApp’ını, yani zaten kendisinin olabilecek bir işi 5 sene sonra 19 milyar dolara satın aldı.) BİP, Zuckerberg’in işten attığı üst düzey yöneticilerden 2 tanesini işe alsaydı da bugün WhatsApp’a dünya piyasasında kafa tutar bir rol oynasaydık. 

Signal ve Telegram’ın ise bu mecraların yerini almadığına çok memnunum. Zira bugün Zuckerberg’in WhatsApp’ıyla yaşanan sıkıntının; yarın Rus yazılımı olup merkezi Londra’da bulunan Telegram veya arkasında Brian Acton, Elon Musk gibi teknoloji devi firmaların sahibi olan Amerikalı işadamlarının olduğu Signal Vakfı’nın bir kuruluşu olan Signal uygulaması ile yaşanmayacağının garantisini kimse veremez. 

Vatandaşın WhatsApp’ın güncelleme zorunluluğuna tepki göstermesi, onam vermemesi ve B planı olabilecek yukarıdaki alternatif uygulamaları cebinde tutması, devletimizin resmi kurumlarının da boş durmayarak Rekabet Kurumu’nun 11 Ocak’ta söz konusu güncellemeye ilişkin geçici tedbir kararı alması, WhatsApp’ın  güncelleme onayını 15 Mayıs’a ertelemesine neden olmuştu. 

Bu kararlı duruşun ardından bugün rekabet kurumu tarafından yapılan açıklamayla, alınan tedbir kararı ve yapılan incelemeler sonrasında WhatsApp tarafından veri paylaşımını içeren güncellemenin, onaylayan kullanıcılar dâhil olmak üzere, Türkiye’deki hiçbir kullanıcı açısından yürürlüğe girmeyeceği konusunda kuruma bildirim yapıldığı duyuruldu.

Peki WhatsApp’ın veri paylaşımını meşru kılan güncellemesini onaylamadan kullanmaya devam etmek bize ne kazandıracak?

Peki WhatsApp’ın veri paylaşımını meşru kılan güncellemesini onaylamadan kullanmaya devam etmek bize ne kazandıracak?

Cevap: hiçbir şey.

WhatsApp, elinde bulunan; 'Hesap Bilgilerimiz, Mesajlarımız, Bağlantılarımız, Durum Bilgimiz, İşlem ve Ödeme Verilerimiz, Müşteri Desteği ve Diğer İletişimlerimiz, Kullanım ve Kayıt Bilgilerimiz, Konum bilgilerimiz ve Çerezler'imizi sileceğini ya da kullanmayacağını söylemiyor. 

Neticede internete düşen her türlü bilgilerimizin, DM’ler dahil, WhatsApp’ın uçtan uca diye nitelendirdiği konuşmalar dahil, artık bizim olmadığını yine aklımızdan çıkartmayacağız. Foto galerimizde mahrem bilgilerimizi, fotolarımızı, finansal bilgilerimizi, kredi kartı ve TC Kimlik fotoğraflarımızın resimlerini saklamayacağız. 

Amazon'un kurucusu ve dünyanın en zengin insanlarından biri olan Jeff Bezos'un, Suudi Arabistan Veliaht Prensi tarafından gönderilen WhatsApp mesajıyla hacklendiği bir dünyada, hiçbirimiz şu an telefonumuzun içinde kimin ya da kimlerin gezindiğini bilmiyoruz. Bunu aklımızdan çıkartmadan yaşamak en doğrusu. 

Instagram

Twitter

Facebook

Linkedln

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
17
9
2
2
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın