Görüş Bildir
Haberler
Tatlı Sevenler Buraya: Dünya Mutfağının En Sevilen Tatlılarını Açıklıyoruz

Tatlı Sevenler Buraya: Dünya Mutfağının En Sevilen Tatlılarını Açıklıyoruz

Özlem Taner
18.01.2023 - 15:11

Tatlı denildi mi kimimiz için akan sular duruyor. Dünya çapında üne kavuşmuş birçok tatlı çeşidi var.  Hemen hemen dünyanın birçok yerinde farklı tekniklerle hazırlanan dünya tatlılarını sizler için derledik. İşte, dünyanın en meşhur tatlıları...

1. İtalya: Gelato

1. İtalya: Gelato

Gelato'yu dondurma olarak biliyor olabilirsiniz. Gelato, bilinen dondurmadan farklıdır. Yoğun meyve ve süt tadını yoğun olarak gelato yerken alırsınız. Ayrıca şeker ve yağ oranı da diğer dondurmalara göre daha azdır.

2. Fransa: Crepes

2. Fransa: Crepes

Krep, Fransa'nın en ünlü tatlılarından biridir. Fransa sokaklarında çikolata sosuyla, meyve parçaları ve kremayla süslenerek satılan krep, tuzlu bir ara öğün olarak da servis edilebilir.

3. Avusturya: Sachertorte

3. Avusturya: Sachertorte

Sacher kekler Avusturya'nın ünlü tatlısıdır. 1832'den beri yapılan Sachertorte, yoğun çikolatalı lezzetiyle çikolata severlerin bayılarak yediği bir tatlıdır.

4. Arjantin: Dulce de Leche

4. Arjantin: Dulce de Leche

Bizim damak tadımıza oldukça yakın olan bu tatlıya süt reçeli ya da karameli denilebilir. Karamelli tatlılar sevenler tarafından oldukça sevilecek bir lezzet. Kahvaltılarda ya da pasta, kurabiyelerin üzerine dökülerek servis edilmektedir.

5. İspanya: Churros

5. İspanya: Churros

İspanya'dan dünyaya yayılmış churros oldukça ünlü bir tatlıdır. Hamur ile yapılan bir tatlıdır. Yanında çikolata ile servis edilir ve yerken de çikolata sosuna batırılarak yenir.

6. Avusturya: Donut

6. Avusturya: Donut

Avustralya'nın geleneksel tatlısı olan donut, hamur fındığı anlamına gelir. Alt kısmı yumuşak hamur ile hazırlanır. Üstü ise çikolata sosu ile zenginleştirilir. Genellikle üst kısmına farklı şekerlemeler eklenir.

7. İtalya: Panna Cotta

7. İtalya: Panna Cotta

Ana malzemesi krema ve süt olan panna cotta tatlısının kökeni İtalya'ya dayanmaktadır. İsmi 'pişmiş krema' anlamındadır. Panna cotta İçerisinde kullanılan jelatinlerin katılaşıp kıvam almasıyla hazırlanır.

8. Türkiye: Fıstıklı baklava

8. Türkiye: Fıstıklı baklava

Türk mutfağının en gözde tatlılarından olan baklava, özellikle bayram sofralarının vazgeçilmezidir. Özellikle Gaziantep yöresi ile özdeşleşen baklavanın namı dünyaya yayılmıştır. İsteğe göre kaymak ve dondurma ile servis edilebilir.

9. Brezilya: Brigadeiro

9. Brezilya: Brigadeiro

1940 yılından günümüze kadar uzanan bu tatlıyı aslında hepimiz biliyoruz. Brezilya usulü çikolata toplarında bolca süt ve kakao kullanılıyor. Üzeri şekerlemelerle süslenir.

10. Belçika: Waffle

10. Belçika: Waffle

Ülkemizde artık herkesin bildiği, özel kafelerinin açıldığı bir tatlı Waffle. İçini dilediğiniz gibi doldurup canınız tatlı istediğinde büyük bir iştahla yenir. Artık içimizden biri gibi olan Waffle'ın ana vatanı aslında Belçika. Waffle yapımını da artık herkes biliyordur.

11. Hindistan: Gulab Jamun

11. Hindistan: Gulab Jamun

Hindistan'ın ünlü tatlısı, gulab jamun bizim Kemalpaşa tatlımıza çok benzerdir. Kızartılan hamurların üzerine gül suyu şerbeti dökülür ve üzeri süslenerek servis edilir.

12. ABD: Apple pie

12. ABD: Apple pie

Amerika'daki en ünlü tatlı. Hatta tartın sadece elmalısı değil tüm meyve ile yapılanları da çok sevilir. Filmlerde yeni gelen komşuya götürülen lezzetli tatlı olarak gördüğümüz elmalı tart, başka yerlerde de sıkça tüketilen bir tatlı.

13. Yeni Zelanda: Pavlova

13. Yeni Zelanda: Pavlova

Pavlavo, Yeni Zelanda'nın ünlü bir tatlısı. Türk tatlı anlayışına göre beli biraz farklı gelebilir. Beze benzeri bir zemin üzerine krema ve taze meyvelerin eklenmesiyle yapılan bir tatlı. Beze zeminini yapmak için yumurta, mısır nişastası, krem şanti, şeker ve vanilya aroması gerekiyor.

14. İngiltere: Kayısı crumble

14. İngiltere: Kayısı crumble

İngiliz mutfağının en sevilen tatlıları arasında yer alan kayısı crumble, malzemelerin ufalanmasıyla hazırlanır. Birçok yerde 'kırıntı turta' olarak da bilinir. İsteğe göre şeftali veya elma ile de hazırlanabilir.

15. Avusturya: Strudel

15. Avusturya: Strudel

Ana vatanı Avusturya olan strudel, hem tatlı, hem de tuzlu olarak sunulabilen atıştırmalıklardan biridir. Yapımında badem, kuru üzüm, panko ve elma gibi farklı malzemeler kullanılabilir.

Diğer içeriklerimiz de ilginizi çekebilir:

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
18
11
4
3
1
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
tencik

Baklava dışındaki hiç bir tatlıyı tatmamış olmam şaka mı 😂