Görüş Bildir
Haberler
En Lezzetlisini Seçiyoruz! Hurmanın Birbirinden Nefis Çeşitleri ve Özelikleri

En Lezzetlisini Seçiyoruz! Hurmanın Birbirinden Nefis Çeşitleri ve Özelikleri

Özlem Taner
23.03.2023 - 11:55 Son Güncelleme: 31.03.2023 - 16:45

Ramazan ayı geldiğinde sahur ve iftar sofralarını tatlandıran aynı zamanda bereketlendiren hurmalar, sağlık için faydalarıyla da kendinden söz ettirir. Ülkemizde birbirinden lezzetli ve farklı özellikte olan hurma çeşitleri vardır. İşte karşınızda hurma çeşitleri 👇

Not: Sondaki anketimize katılmayı unutmayın! 

1. Kudüs Hurması

1. Kudüs Hurması

Kudüs hurması, yumuşak ve parlak bir dokuya sahip hurmadır. Bu hurma türü çeşitli tatlıların yapımında tercih edilmektedir. Kolay şekil alan ve ezilen Kudüs hurması, tatlı aroması ile eklendiği tariflere farklı bir tat vermektedir. Kudüs hurması, bağırsakların sağlığını koruyan ülkemizde de bolca temin edilen bir hurmadır.

2. Tunus Hurması

2. Tunus Hurması

Tunus hurması, açık sarı renkli biraz buruşmuş dokulu bir hurmadır. Hurma tezgahlarında açık rengiyle dikkat çeker. Potasyum oranı yüksek olan Tunus hurması, kısa sürede yüksek enerji verme özelliğine sahiptir. Tatlı krizlerinde paket paket çikolata yemek yerine birkaç adet Tunus hurması tercih ederseniz, sağlığınız için iyi bir karar vermiş olursunuz. Tunus hurması, mideyi koruyan kan şekerini dengeleyen bir besindir.

3. Berhi hurması

3. Berhi hurması

Behri ya da bahri olarak anılan bu hurma çeşidi, sarı rengiyle dikkat çekiyor. Piyasada yaş haline de kolayca ulaşılabilen bu hurma çeşidinin yaş hali 'çağla' olarak da anılabiliyor. C vitamini, potasyum ve demir gibi vücuda yararlı vitamin ve minerallerden zengin olduğu biliniyor. Bu hurmayı yaş olarak aldıktan sonra hemen yemez ve bekletirseniz tatlandığı, renginin de hafif koyulaşmaya başladığı biliniyor.

4. Acve hurması

4. Acve hurması

Peygamber hurması olarak da bilinen acve hurması, ülkemizde özellikle hacdan gelenlerin dönerken yanlarında getirdiği hurma olarak biliniyor. Koyu renkli oluşu, etli ve yumuşak yapısı ve hafif buruşuk dokusuyla kolayca diğer hurma çeşitlerinden ayırt edilebiliyor. Besin lifi, demir, magnezyum, potasyum ve kalsiyum gibi mineraller ile A ve B vitaminleri açısından zengin.

5. İran hurması

5. İran hurması

İnce kabuklu denebilecek İran hurması, tatlı, yumuşak ve etli bir yapıya sahip. Sindirim sistemine yardımcı olduğu, bağışıklık sistemini güçlendiren antioksidanlar içerdiği ve kan şekerini dengeleyerek uzun süre tok kalmaya yardımcı olduğu için diyet listelerinde de sıkça öneriliyor. İçeriğinde besin lifi, magnezyum, potasyum, fosfor ve demir gibi yararlı maddeler bulunduğu da biliniyor.

6. Şelebi hurması

6. Şelebi hurması

Medine hurması çeşitlerinden biri olarak görülen şelebi hurması, halk arasında çelebi hurması olarak da anılabiliyor. İnce kabuklu hurmalardan biri olan şelebi hurması, tatlı lezzetiyle atıştırmalık olarak tercih edildiği gibi tariflerde de şeker yerine kullanılabiliyor.

7. Bağdat hurması

7. Bağdat hurması

Bağdat hurması, hurma çeşitleri isimleri arasında sık sık adı geçen bir hurmadır. Rengi açık sarıdır. Parlak bir görüntüsü olan Bağdat hurmasının şekli de diğer hurmalara göre biraz daha kısa ve topludur. Bağdat hurması boyut olarak küçük hurma çeşitleri arasında sayılabilir. Çöl güneşi sayesinde olgunlaşan Bağdat hurması, Irak ve çevresinde yetişmektedir. Lifli olması nedeniyle bağırsak sistemi üzerine olan faydaları büyüktür.

8. Cennet hurması

8. Cennet hurması

Bu hurma Türkiye’de yetişen hurma çeşitleri listesindedir. Şu ana kadar açıkladığımız hurmalardan renk ve görünüm itibariyle farklılık gösterir. Akdeniz ikliminin hissedildiği topraklarda yetişen cennet hurması, kan yapar ve bağırsakları temizler. Yaş ve kuru şekilde tüketilen cennet hurması, domates büyüklüğündedir ve turuncu renklidir. A vitamini ve pek çok mineral açısından zengin olan bu hurmayı ölçülü tüketmeniz önerilir.

9. Sukkari hurması

9. Sukkari hurması

Yaş hurma çeşitlerinden biri olarak bilinen Sukkari hurması, açık renkli oluşu ve yumuşak dokusuyla ayırt edilebiliyor. Şeker oranı yüksek olduğu ve yumuşak bir dokuya sahip olduğu için birçok tarifte rafine şeker yerine rahatlıkla tercih edilebiliyor. İçeriğinde B1, B2 ve B3 gibi vitaminler ve potasyum, magnezyum ve fosfor gibi mineraller bulunuyor.

10. Sugay hurması

10. Sugay hurması

İri hurma çeşitleri arasında sayılan bu hurma sarı ve beyaz renklerdedir. Sindirim sistemini güçlendirme ve koruma konusunda başarılı olan sugay hurma, kalın ve etli bir biçimdedir. Diğer hurmalara göre daha az şeker içerdiği için, diyabet hastalığında da önerilmektedir.

Sizce en iyi hurma türü hangisi?

Diğer içerikler de ilginizi çekebilir:

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
3
2
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın