Görüş Bildir
Haberler
Kendini Tanımak ve Doğru İfade Etmek

etiket Kendini Tanımak ve Doğru İfade Etmek

Cem Keçe
06.06.2023 - 20:23 Son Güncelleme: 25.07.2023 - 22:42

“İnsanlar seni istedikleri kadar iyi bilsinler ama kendi kendini aldatabilir misin?”

Tolstoy

İnsanı kendini tanıma arayışına yönlendiren temel güdüler, kendini geliştirme, doğruluk ve tutarlılıktır. Kendini tanıma isteği, kişinin kendiyle ilgili bilmediği bir şeyleri öğreneceği düşüncesinden dolayı, büyük bir heyecan ve korkuyla karışık bir merak duygusu yaratır. Çünkü insanoğlu kendinden sakladığı bir şeylere sahip olduğunun farkındadır ve zaman zaman kendini anlayamaz, yaptığı davranışlara anlam veremez.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kendinizi tanımak, tüm psikolojik ve fiziksel özelliklerinizi, güçlü ve zayıf yönlerinizi, amaç ve değerlerinizi, yetenek ve becerilerinizi bilmeniz, duygu, düşünce ve davranışlarınızın farkında olmanızdır.

Kendinizi tanımak, tüm psikolojik ve fiziksel özelliklerinizi, güçlü ve zayıf yönlerinizi, amaç ve değerlerinizi, yetenek ve becerilerinizi bilmeniz, duygu, düşünce ve davranışlarınızın farkında olmanızdır.

Kendinizi tanıyorsanız yaşadıklarınızın farkında olur, bunları doğru bir şekilde değerlendirir, yaşayabilecekleriniz karşısında neler hissedebileceğinizi ve nasıl davranacağınızı öngörür ve buna göre hareket edersiniz. Kendinizi verimli ve etkili, yaşamınızı anlamlı hale getirmek için kendinizi iyi tanımalı, gelişim hızınızı, ilerleme isteğinizi, hayattan neler beklediğinizi, istek ve beklentilerinize ulaşmak için neler yapabileceğinizi iyi düşünmeli, öğrenmeli ve sorumluluk alarak yapmalısınız. Kendinizi tanımanız, davranışlarınızı gözlemlemenizi, yorumlamanızı ve bu yorumlarınızın doğruluğunu sonraki deneyimlerinizle sınamanızı, karşılaşacaklarınızla cesurca yüzleşmenizi ve hissettiğiniz duygulara katlanabilmenizi gerektirir. 

Bu süreçte zaman zaman başkalarının değerlendirmelerini almanız ve diğer insanlar üzerinde yarattığınız etkileri gözlemeniz size yardımcı olacaktır. Hiç kimse mükemmel olamaz. Kendinizi kınamadan, suçlamadan, kusurlarınızı ve sınırlılıklarınızı bilerek mükemmel olmayışınızdan, zayıflıklarınızdan ve hatalarınızdan utanmayın. 

Kendinizi başkalarıyla kıyaslayarak eksikliklerinizden rahatsız olmayın. Kendinizi yetenekleriniz ve olanaklarınız çerçevesinde severek ve kabul ederek ilerleyeceğiniz kişisel gelişim yolunda kazanacağınız farkındalık ve içgörüyle kendi yaşamınızda özgür iradenizle geleceğinize yön veren bir özne olabilirsiniz. Bu süreç, tıpkı bir bitkinin büyümesi gibidir. Bu bitkinin, dalı, yaprağı, meyvesi olan sağlıklı bir ağaç mı, bodur bir çalı mı olacağına karar vermek sizin elinizdedir. Yaşamınızda fark edilir değişmeler yapmak için güvensizlik, çaresizlik, suçluluk, öfke, korku, umutsuzluk gibi olumsuz duyguları bir kenara bırakarak ağacınızı yeşertmeye devam etmelisiniz. Kendini gerçekleştirmek, yaşam boyu süren bir gelişim ve değişim sürecidir. 

Kendini doğru ifade etmek

Kendi tanımak için etkin ve doğru bir şekilde kendini ifade edebilmek önemlidir. Çünkü kendini etkin bir biçimde ifade edebilmek, kişinin iç dünyasından kaynaklanan eğilimlerini anlamlandırmasına ve kişilerarası ilişkilerde kendini ortaya koyup kabul ettirebilmesine yardımcı olacaktır. Kendini ifade etme, bilinçdışı çatışmaların uygun gördüğü rolden kurtulmayı sağlar. Kendini doğru şekilde ifade edebilen kişi başkalarının kendini anlamasını, beklentilerini yerine getirmesini beklemek zorunda kalmaz. Yaşamda hiçbir şey, emeksiz, çabasız, kolayca elde edilemez. Zaten emek harcamadan, çaba göstermeden, yorulmadan, kendinden hiçbir şey vermeden kolayca elde edilen şeyler, insana bir şey katmayacağı gibi, suni olur, yalan olur, kalıcı olmaz, haz vermez. Kişi kendini zorlamadan, bir işi başarmaya çaba göstermeden, yük altına girmeden “Bunu başaramayacağım!” diye düşündüğünde, kendi yeteneklerinin sınırını tanıması da mümkün değildir; tıpkı bir çocuğun ilk denemede yürümeyi öğrenmesinin mümkün olmaması gibi… 

Siz yaşama katıldıkça, üzerinize düşenleri yaptıkça, kendinizi doğru ifade ettikçe; hatalarınızın, yanlışlarınızın ve değiştirmek istediğiniz yönlerinizin üstesinden gelebilirsiniz. Değişim bir mücadeledir. Değişim mücadelesine kendinizden bir şeyler kattıkça kendi yeteneklerinizi ve becerilerinizi geliştirerek, kendi sınırlarınızı aşarak, özlemlerinize ve hedeflerinize ulaşmanız mümkün olacaktır. 

Web

Instagram

Facebook

Twitter

YouTube

Bu makalede öne sürülen fikir ve yaklaşımlar tamamıyla yazarlarının özgün düşünceleridir ve Onedio'nun editöryal politikasını yansıtmayabilir. ©Onedio

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
29
10
6
5
4
3
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Arwen

Güzel bir yazı olmuş. Kendini tanı, ne istediğini, neleri kaldırabileceğini bil. Potansiyelinin farkında ol, gerçekçi beklentilerin olsun. Karşındakini darla... Devamını Gör

chanxing

sen daha güzel ve açık bir şekilde yazmışsın bence.

Gizem Yenikler

Tolstoy doğru demiş.