Görüş Bildir
Haberler
Kat Kat Yufka Açmakla Uğraşmayın: Canınız Çektikçe Kolayca Hazırlayabileceğiniz Pratik Yalancı Baklava Tarifi

Kat Kat Yufka Açmakla Uğraşmayın: Canınız Çektikçe Kolayca Hazırlayabileceğiniz Pratik Yalancı Baklava Tarifi

24.08.2022 - 06:53

Baklava, Türk mutfağının en sevilen tatlılarının başında geliyor. Ancak çok fazla malzemeye ihtiyaç duyulmadan yapılmasına rağmen hamurunu açmak maharet gerektirdiğinden birçok kişi baklava yapmaya çekiniyor. Çünkü bildiğiniz gibi en güzel baklavanın 40 katlı olması gerektiği söyleniyor. Neyse ki sizin bu kadar uğraşmanıza gerek yok. Bire bir gerçek baklava gibi olmasa da siz de yalancı baklava yapabilirsiniz! Baklavayı çok seviyorsanız ve sık sık tatlı krizlerine giriyorsanız yalancı baklavayı denemenizi kesinlikle tavsiye ederiz. İşte, kolayca yapabileceğiniz o tarif!

Pratik Yalancı Baklava Tarifi

Pratik Yalancı Baklava Tarifi

MALZEMELER

● 1 su bardağı süt

● 1 su bardağı sıvı yağ

● 1 su bardağı buğday veya mısır nişastası

● 3 su bardağı un

● 1 yumurta

● 1 yemek kaşığı üzüm sirkesi

● 1 su bardağı ceviz

● 1 paket kabartma tozu

● 1 tutam tuz

● Üzerine serpmek için toz Antep fıstığı

ŞERBET İÇİN:

● 3,5 su bardağı şeker

● 4 su bardağı su

● Çeyrek limonun suyu

HAZIRLANIŞI

● Tatlıyı yapmaya öncelikle şerbeti hazırlayarak başlayın. Uygun büyüklükteki bir tencereye şeker ve suyu koyun. İkisini iyice karıştırarak şekerin erimesini sağlayın. Orta ateşe ayarlanmış ocakta kaynamaya bırakın.

● Şerbet kaynamaya başlayınca ocağın altını kısın. 10 dakika daha kısık ateşte kaynatmaya devam edin. Sonra içine çeyrek limonun suyunu da ekleyin. Beş dakika daha kaynattıktan sonra tencereyi ocaktan alın ve şerbeti soğumaya bırakın.

● Hamur yoğurma kabına yumurta, süt, sıvı yağ, sirke ve tuzu alarak malzemeleri tel çırpıcı ile iyice çırpın.

● Buğday nişastası, kabartma tozu ve unu yavaş yavaş ekleyip hamuru yoğurun. Hamur kulak memesi kıvamında olmalı. Bu nedenle unu yavaş yavaş ekleyerek kontrollü şekilde yoğurmalısınız. 

● Hamur kıvamını aldıktan sonra kıyılmış bir su bardağı cevizi kaba ilave edin ve hamuru tekrar yoğurun.

● Hazırladığınız hamuru sıvı yağ ile yağladığınız yuvarlak bir cam tepsiye elinizle bastırarak yayın. Mümkün olduğunca düzün bir şekilde yaymaya özen gösterin.

● Tepsiye yaydığınız hamuru baklava dilimi şeklinde kesin. Bunun için öncelikle hamuru dört eşit parçaya ayırın. Her bir parçayı üçgenlere ayıracak şekilde kesin. Bu kesim zor geliyorsa hamuru paralel şeritler hâlinde de kesebilirsiniz.

● Baklava hamurunu önceden 180 dereceye ayarlanmış fırında 45 dakika kontrol ederek pişirin. 

● Tepsiyi fırından çıkardıktan sonra beş dakika kadar baklava hamurunun ilk sıcaklığının çıkması için bekleyin.

● Soğumuş şerbeti baklavanın üzerine gezdirerek dökün. Bu sırada şerbetin soğuk, hamurun ise ilk sıcaklığının geçmiş olmasına dikkat edin.

● Şerbetini döktüğünüz baklavayı birkaç saat dinlenmeye bırakın.

● Birkaç saat sonra baklavanın üzerini Antep fıstığı ile süsleyin. Tatlınız artık servise hazır. Afiyet olsun!

Baklavayı uzun süre saklama yöntemleri;

Baklavayı uzun süre saklama yöntemleri;

Emek emek hazırladığınız baklavanın hemen bayatlamasını ya da lezzetini kaybetmesini istemezsiniz. Dolayısıyla dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var:

● Bütün tatlılarda olduğu gibi baklava söz konusuysa tatlınızı uzun süre saklamak için kullandığınız bütün malzemelerinin taze olmasına özen göstermelisiniz. 

● Şerbetli tatlıları iki üç içerisinde tüketecekseniz serin ve kuru yerde saklayabilirsiniz. 

● Buzdolabına ya da buzluğa koyacağınız şerbetli tatlının şekerlenme ihtimali yüksek olacağından hazırlarken şerbetine mutlaka limon suyu ilave etmelisiniz.

● Buzluğa koyacağınız şerbetli tatlıyı hava almayan kap veya poşetlerde saklamalısınız. Eğer baklava buzluktayken az da olsa havayla temas ederse tatlının bozulma süresi hızlanır ve buzlukta bulunan diğer gıdaların kokuları sineceğinden lezzetini kaybedebilir. Bu nedenle baklavanın hava almamasına özen gösterin.

● Baklavayı tepsiyle bütün hâlinde değil, ikram edeceğiniz porsiyonlarda buzluğa kaldırın. Çünkü buzluğa konulan herhangi bir gıdanın çözüldükten sonra tekrar buzluğa atılması sağlıklı değil. Buzluktan çıkarılan gıdaların üzerlerinde bakterilerin üremesine izin verilmeden tüketilmeleri gerektiğini sakın unutmayın.

● Eğer tüketemeyeceğiniz kadar baklava yaptıysanız tatlıyı korumak için en iyi yol tabii ki buzdolabı ve buzlukta saklamak fakat en sağlıklısının tazeyken tüketmek olduğunu unutmayın. Şerbetli tatlılarınızı mümkün olduğu kadar tüketeceğiniz miktarlarda yapmaya özen gösterin.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
1
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın