Görüş Bildir
Haberler
Bilim Tarihinin Karanlık Yüzü: Duyduğunuz Anda Size İnsanlık Kavramını Sorgulatacak 10 Korkunç Deney

Bilim Tarihinin Karanlık Yüzü: Duyduğunuz Anda Size İnsanlık Kavramını Sorgulatacak 10 Korkunç Deney

Aden
15.05.2023 - 20:32

İnsan deneyleri düşünüldüğünde çoğumuzun aklına ilk gelen, meşhur Frankenstein hikayesi olacaktır. Ancak gerçek dünyadaki insan deneyleri, korku filmlerini aratmayacak kadar dehşet verici olabilir. Bu deneylerin sonuçları ise çoğu zaman tahmin edilenden çok daha korkunçtur.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Stateville Cezaevi'ndeki sıtma deneyi

Stateville Cezaevi'nde yapılan bu deney, sıtmanın etkilerini gözlemlemek amacıyla gerçekleştirildi. Bu deneyin korkutucu noktası ise gönüllü olmayan mahkumlara bile sıtma hastalığının bulaştırılmasıydı!

Buna rağmen, etkilerini gözlemlemek için birçok farklı ilaç kullanıldı ve sıtmanın insan vücuduna etkisi ve tedavisi hakkındaki bilgimizi genişletmesi ile tanındı.

2. ARTICHOKE ve insan zihnine yapılan deneyler

2. ARTICHOKE ve insan zihnine yapılan deneyler

ARTICHOKE operasyonu CIA tarafından MKUltra projesinin bir parçası olarak hipnosis ve manipülasyonun insan zihnine etkisi ve sorgulamalarda kullanılma olasılığını araştıran bir dizi deneydi.

Ayrıca, hipnoz ile insan anılarının ve davranışlarının nasıl değiştirebileceğini araştırıyorlardı. Her ne kadar birçok farklı alanda uygulanabilecek sonuçlara sahip bir araştırma olsa da etik kurallarına aykırı gelmesinden dolayı kısa sürede varlığına son verildi.

3. Stanford Hapishane Deneyi

3. Stanford Hapishane Deneyi

Stanford Hapishane Deneyi, 1971 yılında Kaliforniya'daki Stanford Üniversitesi'nde yapılan bir psikoloji deneyidir. Bu deneyde bir hapishane ortamını taklit ederek güç ve otoritenin bireyler üzerindeki psikolojik etkilerini incelemeye çalışılıyordu. 

24 erkek katılımcı rastgele olarak mahkum veya gardiyan olarak seçilerek iki hafta boyunca gerçekçi bir hapishane ortamına yerleştirildi.

Ancak katılımcıların aşırı psikolojik stres yaşaması ve gardiyanların etik olmayan davranışları nedeniyle deneyin erken sonlandırılması gerekti.

Deney her ne kadar kötü niyetli ve zararlı olsa bile, insanların sosyal rollere ve beklentilere uyacağını gösterdi. Bu deney itaat ve uyumun tehlikelerinin klasik bir örneği olarak kabul edilir.

4. Aversion Projesi: Eşcinselliği "İyileştirme" iddiasıyla yapılan korkunç deneyler

4. Aversion Projesi: Eşcinselliği "İyileştirme" iddiasıyla yapılan korkunç deneyler

Aversion Projesi, ırk ayrımının bir gerçek olduğu zamanlarda, Güney Afrika'da Dr. Aubrey Levin liderliğindeki bir dizi deneydi. 

Deney, Güney Afrikalı askerlerde eşcinselliği 'iyileştirme' amacı ile genellikle zararlı ve günümüzde tıbbi işkence olarak kabul edilen bir takım uygulamaların gerçekleştirildiği bir “tedavi” süreciydi. 

Eşcinsellik bir hastalık değildir ve bu nedenle sadece tıbbi bir durumu tedavi edebileceğiniz için “iyileştirmek” mümkün değildir.

5. Birim 731: Japon İmparatorluğu'nun araştırmaları

5. Birim 731: Japon İmparatorluğu'nun araştırmaları

Birim 731, II. Dünya Savaşı sırasında insan deneyleri yapan Japon İmparatorluk Ordusu'nun biyolojik ve kimyasal bir silah araştıran savaş araştırmasıydı.

Çin'in Harbin kentindeki Pingfang Bölgesinde bulunuyordu ve Japonya tarafından işlenen en kötü savaş suçlarından bazılarından sorumluydu. Birim, biyolojik ve kimyasal silahlar geliştirmek ve test etmek için Çinli, Koreli, Rus ve Moğol siviller ve savaş esirleri de dahil olmak üzere canlı mahkumlar üzerinde deneyler yaptı.

Birim 731'in işlediği zulümlerin kapsamı tam olarak bilinmemekle birlikte, birimin operasyonu sırasında binlerce kişinin öldürüldüğü ve sayısız insanın zalimce muameleye maruz kaldığı tahmin edilmektedir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Cinsiyet değiştirme operasyonları: David Reimer

6. Cinsiyet değiştirme operasyonları: David Reimer

Cinsiyet değiştirme operasyonu, bir cinsiyetten diğerine geçiş sürecini ifade eden bir terimdir. Bu, insanların fiziksel görünümlerini ve bedenlerini cinsiyet kimlikleriyle uyumlu hale getirmelerine yardımcı olacak çeşitli tıbbi prosedürleri ve tedavileri içerebilir. 

Peki, doğumda cinsel yeniden atama vakalarının olduğunu biliyor muydunuz?. Aralarında en ünlülerinden biri, 1965'te biyolojik olarak erkek olarak doğan ama başarısız bir sünnetten sonra yapılan cinsiyet değiştirme operasyonu sonrası kadın olarak yetiştirilen Kanadalı David Reimer'inkidir. 

Buna rağmen Reimer, 9-11 yaşlarındayken kendini kadın olarak tanımlayamacağını fark etti ve 15 yaşından itibaren erkek olarak yaşamaya başladı. Sonuç olarak, şiddetli depresyonlar sonucunda hayatına son verdi

7. MKUltra Projesi: CIA'nın zihin kontrol araştırmaları

7. MKUltra Projesi: CIA'nın zihin kontrol araştırmaları

MKUltra Projesi, 1950'lerde ve 60'larda CIA tarafından başlatılan kapsamlı ve oldukça gizli bir hükümet araştırma programıydı. Programın amacı, bir takım uyuşturucu maddeler ile sorgulamalar sırasında insanların zihinlerini manipüle etmek ve bilgi edinmekti.

MKUltra 1973'te resmen feshedilmiş olsa da, tartışmalı doğası ve onu çevreleyen aşırı gizliliği nedeniyle bugün hala tartışmalara yol açıyor. Bu programın ortaya çıkmasının bir sonucu olarak, insan denekler üzerindeki olası etik olmayan deney biçimleriyle ilgili birçok rahatsız edici ayrıntı ve tartışma ortaya çıkmıştır.

8. Nazi Deneyleri

8. Nazi Deneyleri

2. Dünya Savaşı sırasında Naziler, rızası olmadan toplama kamplarındaki mahkumlar üzerinde acımasız deneyler yaptılar ve bu deneylerin sonuçlarını soykırım hedeflerini ilerletmek için kullandılar.

Örnekler arasında donma deneyleri, yüksek irtifa testleri ile kimyasal ve biyolojik bileşenlere maruz kalmayı içeren birçok deney yer alıyordu. 

Her ne kadar bu eylemleri gerçekleştirmekten sorumlu kişiler daha sonra savaş bittikten sonra savaş suçlarından yargılanmış ve bir çoğu iğrenç eylemlerinden dolayı mahkum edilmiş olsa bile sayısız ölüm ve sefaletle sonuçlanan bu Nazi deneyleri nedeniyle binden fazla mahkumun işkenceye ve tıbbi prosedürlere maruz kaldığı tahmin edilmektedir.

9. Hardal gazı deneyleri

9. Hardal gazı deneyleri

Hardal gazı, I. Dünya Savaşı ve II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan kimyasal bir savaş silahıdır. Çok tehlikeli bir gaz olmakla beraber ciddi cilt, göz ve solunum yollarında tahriş ve kabarmaya neden olabilir. Birinci Dünya Savaşı sırasında hardal gazı, bir silah olarak kullanıldığında etkililiğini ölçmek için ABD askerleri üzerinde test edildi.

Tahmin edebileceğiniz üzere, hardal gazına maruz kalan askerler genellikle ciddi yaralanmalara ve uzun vadeli yan etkilere maruz kaldılar. Şüphesiz, bu talihsiz askerlerin deneyin ne kadar kötü olacağı hakkında hiçbir fikri yoktu.

10. Tuskegee Frengi Araştırması

10. Tuskegee Frengi Araştırması

Tuskegee Frengi Araştırması, Alabama, Tuskegee'deki ABD Halk Sağlığı Servisi tarafından 1932 ile 1972 yılları arasında gerçekleştirilen bilimsel bir çalışmadır. Çalışma, hastalığı olan fakir siyahi erkeklerde tedavi edilmemiş sifilizin doğal ilerlemesini gözlemlemek için tasarlandı.

Korkunç tarafı ise deneklere hiçbir zaman sifiliz geçirdikleri söylenmedi ve penisilin 1940'larda hastalık için standart bir tedavi olarak kullanıma sunulduktan sonra bile tedavi edilmediler. Bu deney, günümüzde hala Amerika Birleşik Devletleri'nde etik olmayan tıbbi araştırmaların ve ırkçılığın önemli bir örneği olarak kabul ediliyor.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
6
3
1
1
1
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın