Görüş Bildir
Haberler
Gerilim Geri Döndü: Borsa Gerilerken Dolar Yükselişe Geçti!

Gerilim Geri Döndü: Borsa Gerilerken Dolar Yükselişe Geçti!

ABD ve Avrupa'nın Ukrayna krizi sebebiyle Rusya'ya açıkladığı yaptırım kararları sonrası piyasalarda dünkü hareketlilik bir nebze sakinleşmişti. 

Güne başlarken, yaptırımların beklenenden daha zayıf görülmesi piyasalardaki risk iştahını artırıp, Asya tarafında borsaları yükselişe geçirerek kayıplarında kısmi toparlanma yaşamıştı. Güvenli liman olarak sığınılan altın, gerilim ve Fed arasında kalmış, yükselişi ile dikkat çeken petrol tarafında ise geri çekilme görülmüştü ama gün sonunda gerilim yeniden arttı. 

Borsa İstanbul gün boyunca pozitif seyrederken, dolar da gün sonunda yeniden yükselişe geçti. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Borsa İstanbul dünkü kayıpların peşinde

Borsa İstanbul dünkü kayıpların peşinde

Dün küresel piyasalarda azalan risk iştahına paralel Borsa İstanbul'da negatif bir seyir izlenirken, BIST 100 endeksi günü yüzde 1,01 değer kaybıyla 2.017,46 puandan tamamladı.

Rusya-Ukrayna krizine dair haber akışı gündemin odağında yerini korurken, açıklanan yaptırımların Ukrayna'daki durumun ilerleyişine bağlı olarak yeniden şekillenebileceği düşünülüyor. Siyasi açıklamaların yoğunlaştığı konjonktürde yatırımcılar gidişatı anlamak için beklemeye geçerken, analistler, gelişmelerin enerji fiyatlarına yansımaları, enflasyon beklentileri ve para politikaları için kritik seyrin korunduğunu kaydetti.

Teknik açıdan BIST 100 endeksinde 1.955 puan seviyesi destek, 2.050 seviyesi de direnç konumunda öne çıktı.

BIST 100 endeksi güne yüzde 0,84 oranında 16,95 puan artışla 2.034,41 puandan başladı.

Endeks gün içinde yüzde 1'in üzerinde yükselişle seyrederken, bankacılık endeksindeki düşüşe karşın sanayi hisselerine gelen güçlü alım etkili oldu. Sanayi tarafında ise günün en çok yükselen hisseleri arasında da yer alan Erdemir Ereğli Demir Çelik (EREGL) yüzde 8'in üzerinde yükselişle 14.00 itibarıyla 30,74 liradan işlem gördü.

BIST 100 endeksi günü yüzde 0,07 oranında 1,43 puan düşüşle 2.016,03 puandan kapattı. İşlem hacmi 27,1 milyar TL olarak gerçekleşti. Borsa İstanbul'da kaybın artmasını sanayi hisselerindeki yükseliş engelledi. Bankacılık tarafında yüzde 1,26'lık düşüşe karşı sanayi endeksi yüzde 1,25 oranında yükseldi. Bu yükselişte de Ereğli önderliğin belli başlı hisseler etkili oldu. 

Borsalara alım getiren nedenler neler?

Borsalara alım getiren nedenler neler?

ABD, İngiltere ve AB'nin Rusya'ya yönelik yaptırımlarının sınırlı kaldığı, beklendiği kadar sert olmadığı değerlendirmeleri hisse senedi piyasalarına alım getirdi. 

Dün Wall Street'te yaşanan sert düşüşün ardından bu sabah vadeli endekslerde ve Asya borsalarında yukarı hareket hakim.

Ancak, Rusya ile Ukrayna arasında gerginliğin hala sıcak bir çatışmaya dönüşmesi riski ve ABD'nin Baltık ülkelerine yeni askeri birlikler ve savaş uçakları göndereceği haberleri hisse senedi piyasalarında toparlanması dizginliyor.

Savaş ve yaptırım endişeleriyle yüzde 25.7 değer kaybeden Rusya MOEX Endeksi kararların ardından yüzde 6 yükselerek kayıplarının bir kısmını geri aldı ve 2 bin 762 puandan 3 bin 107 puana çıktı. MOEX, yıl başından bu yana halen yüzde 18.5 ekside.

S&P 500 endeksi dün yüzde 1 düşerek teknik düzeltme seviyesinde kapanırken ocak ayındaki rekor seviyesinin yüzde 10 gerisinde. Dow Jones art arda dört, Nasdaq endeksi ise üç seans düşüşünü sürdürüyor ve salı akşamı günü yüzde 1-1.5 seviyesinde gerileyerek kapandı. Öte yandan, yaptırım kararı sonrası Nasdaq ve S&P vadelileri yüzde 0.35 ile 0.5 arasında yükselişte.

Vadeli Dow Jones Sanayi Endeksi 120 puan, yüzde 0,36, S&P 500 vadeli endeksi 20,5 puan, yüzde 0,48 ve Nasdaq 100 vadeli endeksi 95,75 puan, yüzde 0,69 artıda seyrederken, Avrupa'da da FTSE 100 vadeli endeksi yüzde 0,15, FDAX yüde 0,56 ve Eurostoxx 50 yüzde 0,49 yukarıda seyretti.  

Asya genelinde de jeopolitik riskler ve petrol fiyatlarındaki yükseliş her ne kadar risk iştahını sınırlayan faktörler olsa da pay piyasalarının yeni güne alıcılı başladığı görüldü. Japonya borsasında bugün tatil dolayısıyla işlem olamayacak. Kapanışa yakın Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,8, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,5 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,9 artışla seyretti.

ABD'de endeksleri güne yükselişle başladı. Nasdaq yüzde 0,89, S&P 500 0,76 ve Dow Jones endeksi de yüzde 0,62 oranında yükselişle güne başladı. 

Dolarda yükseliş seyri sürüyor

Dolarda yükseliş seyri sürüyor

09.45 itibarıyla dünkü yükselişin düzeltmesini yapan kurlarda hafif gerileme görüldü. Dolar/TL 13,7740 seviyesinden, euro/TL de 15,6073 seviyesinden işlem gördü. Euro/dolar ise 13,13268 seviyesinden karşılık buldu. 

Euro/dolar paritesi yüzde 0,1'lik artışla 1,1325'ten kapanmasının ardından bugün yatay hareket ederken, dolar/ruble paritesi dün 80.5 ile rekor kırdıktan sonra yeni günde 78.6'ya kadar geriledi.

Ukrayna krizi öncesinde ABD'de enflasyonun 40 yılın zirvesinde olmasıyla Fed'in faiz artışları fiyatlanırken ABD 10 yıllıkları yüzde 2'nin üzerine çıkmıştı. Ukrayna kriziyle birlikte dün 1.87'ye kadar gerileyen getiri eğrisi yaptırımlar sonrası 1.90 üzerine çıkarken, Fed'in şahin para politikasının piyasaların güvenli liman arayışı nedeniyle çatışabileceği görüşlerine yer veriliyor.

Gün sonunda 18.15 itibarıyla dolar/TL 13,8407, euro/TL de 15,7035 seviyesinden işlem görürken, euro/dolar 1,13274 ve dolar karşısında Rus Rublesi de 81,0171 seviyesinden karşılık buldu. 

Altın kritik seviyede tutunamadı

Altın kritik seviyede tutunamadı

Rusya'nın Ukrayna'nın ayrılıkçı bölgelerini tanıma kararı almasına karşın henüz bu bölgelere asker göndermemesi, Rusya ile Ukrayna arasında sıcak bir çatışma olmaması altın fiyatını 1.900 dolar/ons seviyesinin altına çekti.

Fed'in Mart toplantısında 50 baz puanlık bir artırıma gidip gidemeyeceği tartışmalarının yeniden ön plana gelmesi de altın fiyatı üzerinde baskı yaratıyor. 

Analistler, altın fiyatının ilk etapta 1886-1879 dolar/ons aralığına geri çekilebileceğine işaret ediyorlar. Ukrayna krizinin sıcak bir çatışmaya dönüşmeden yatışmaya başlaması halinde altın fiyatının daha aşağı geleceğini öngören analistler, Fed'in faiz artırımlarını istikrarlı şekilde devam ettirmesi halinde altın fiyatının yıl içinde yeniden 1750 dolar/ons seviyesini hedefleyebileceğini vurguluyorlar.

Sabah saatlerinde ons altın 1896 dolardan, gram altın da 839 liradan işlem gördü. 

Gün sonunda da ons altın yükselişe geçerek uluslararası piyasalarda 1905 dolardan, gram altın da yurt içinde 847 liradan işlem gördü.  

Petrol fiyatlarında risk iştahı sürse de ivme kaybı görülüyor

Petrol fiyatlarında risk iştahı sürse de ivme kaybı görülüyor

ABD'nin Rusya'ya yönelik yaptırımlarının petrol ve doğal gazı hedef almadığının görülmesinin etkisiyle gerileyen petrol fiyatlarında yön yeniden yukarı döndü. 

Dün 100 dolar/varile dayanan ve yatırımların piyasalarda arz sıkışıklığına neden olmayacağı değerlendirmeleri ile gerileyen Nisan vadeli petrol fiyatı bugün düne göre 18 cent artışla 97,02 dolar/varil seviyesinden işlem gördü.

NYMEX'de Batı Teksas petrolü de düne göre 16 cent yükselişle 92,07 dolar/varil seviyesinde fiyatlandı.Yaptırımların Rusya'nın petrol ve gaz arzını etkilemeyeceğinin değerlendirilmesinden gözlerin yeniden İran nükleer anlaşmasına çevrildiğini belirten analistler, İran'ın küresel piyasalara 1 milyon varilden fazla ek arz sağlamalarının önünü açacak bir anlaşmaya varılıp varılamayacağının takip edileceğini vurguluyorlar.

Rusya ile Ukrayna arasında artan gerilimin ardından Avrupa'da mart vadeli kontratlarda doğal gaz fiyatları dün yüzde 10 artarak 80 euroya dayandı.

09.45 itibarıyla Brent petrol varili yüzde 0,25 oranında gerileme ile 93,62 dolardan karşılık buldu. 

18.15 itibarıyla yükselişini hızlandırarak yaklaşık yüzde 1,5'luk yükselişle 95,32 dolardan değer buldu. 

Bu içerikler de ilginizi çekebilir...

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın