Görüş Bildir
Haberler
Fitch'ten Uyarı Geldi: Heterodoks Politika Türkiye'nin Risklerini Artırdı!

Fitch'ten Uyarı Geldi: Heterodoks Politika Türkiye'nin Risklerini Artırdı!

Fitch Ratings, Türk hükümetinin enflasyonun ve/veya lirada değer kaybının etkilerini azaltmak için ortaya koyduğu mali tedbirlerin kamu finansmanı üzerinde baskı yaratabileceği uyarısında bulundu.

Fitch, bugün gelişmekte olan piyasa ekonomilerine ilişkin yayınladığı raporda, Türkiye'ye ilişkin olarak yatırımcılardan gelen sorulara da yanıt verdi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

'Yüksek enflasyon ve heterodoks politika önlemleri riskleri yükseltti'

'Yüksek enflasyon ve heterodoks politika önlemleri riskleri yükseltti'

Fitch Ratings analisti Erich Arispe yaptığı değerlendirmede, 'Türk para birimini desteklemek için hükümetin aldığı önlemlerinin parçası olarak, döviz kuruna karşı korumalı TL mevduatın devreye alınması, liraya ve uluslararası rezervlere bir miktar rahatlama sağlanmasına yardımcı oldu, dolarizasyon hızını yavaşlattı ve kısa vadeli riskleri azalttı. Bununla birlikte, yüksek enflasyonun ve heterodoks politika önlemleri nedeniyle makroekonomiye ve finansal istikrara yönelik riskler yüksek. Enflasyon ve/veya liradaki değer kaybının etkisini azaltmak için mali girişimler şu anda Türkiye'nin (BB-/Negatif) kredi profilinin güçlü bir yönü olan kamu maliyesi üzerinde baskı oluşturabilir' ifadelerini kullandı.

'Enflasyonist bekleyişler yükseliyor'

'Enflasyonist bekleyişler yükseliyor'

Değerlendirmede ayrıca, 'Alınan tedbirler lirada değer kaybının arkasında yer alan yurt içi güvendeki keskin bozulmanın nedenlerine, özellikle derin şekilde negatif reel faizleri, güvenilir bir nominal çıpa yokluğuna ve 2023 seçimleri öncesi ekonomi politikası belirsizliğine hitap etmiyor. Aralık ayında yüzde 36,1 ile 20 yılın en yüksek seviyesine çıkan yıllık enflasyon ve Aralık ayında yüzde 80'e yakalayan ÜFE dikkate alındığında, kurun fiyatlara devam eden geçişkenliği enflasyonist bekleyişleri, enerji fiyatlarını ve ücret artışlarını yükseltiyor' denildi.

'Oynaklık yükselebilir!'

'Oynaklık yükselebilir!'

Göreceli olarak düşük kamu borçlanmasına ve benzerleri ile karşılaştırıldığında ılımlı olan bütçe açıklarına rağmen kamunun fonlama maliyetinin arttığına dikkat çeken Fitch, 'Yüksek enflasyon ve kurlarda değer kaybını telafi etmek için mali tedbirler, kamu finansmanının kur riskini artırabilir ve makroekonomik oynaklığı yükseltebilir' ifadelerini kullandı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın