Görüş Bildir
Haberler
Finlandiya NATO'ya Başvuracağını Açıkladı

Finlandiya NATO'ya Başvuracağını Açıkladı

Finlandiya hükümeti, NATO'ya resmi üyelik başvurusu yapmaya karar verdiğini açıkladı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ve Başbakanı Sanna Marin yaptıkları ortak açıklamada, 'Bugün Cumhurbaşkanı ve hükümetin Dış Politika Komitesi parlamentoya danıştıktan sonra Finlandiya'nın NATO üyeliğine başvurması konusunda anlaştılar' ifadelerini kullandı. 

Resmi sürecin başlayabilmesi için Finlandiya parlamentosunun da karara onay vermesi bekleniyor, ancak oylamada çoğunluğun sağlanacağına kesin gözüyle bakılıyor.

İsveç hükümetinin de gelecek hafta içinde benzer bir kararı açıklaması bekleniyor.

İsveç hükümetinin de gelecek hafta içinde benzer bir kararı açıklaması bekleniyor.

NATO ile şu ana kadar iyi komşuluk ilişkileri sürdüren ancak tarafsızlık politikası nedeniyle herhangi bir askeri ittifakın üyesi olmayan iki ülke Rusya'nın Ukrayna'ya müdahalesi sonrası bu politikayı değiştirme sinyali vermişti. 

Finlandiya geçen hafta askeri tarafsızlık politikasını sona erdirerek NATO'ya katılma başvurusu yapma kararı aldıklarını açıklamıştı.

Söz konusu iki ülkenin NATO'ya katılabilmesi için kendi parlamentolarının yanı sıra İttifak üyesi 30 ülkenin de onay vermesi gerekiyor.

Türkiye, İsveç ve Finlandiya'nın üyeliğine karşı

Türkiye, İsveç ve Finlandiya'nın üyeliğine karşı

Rusya 1300 km'lik sınırı paylaştığı komşusu Finlandiya'nın NATO üyeliği planlarına tepkili. 

Türkiye'nin de İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine olumsuz yaklaşması İttifak içinde tartışma yaratmıştı.

👇

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuyla ilgili olarak 'Teröristlere misafirhane olan İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine olumlu bakmıyoruz' açıklaması yapmıştı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ise Türkiye'nin Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliği konusunda 'kapıyı tamamen kapatmadığını' söyledi.

Çavuşoğlu, İsveç ve Finlandiyalı mevkidaşları ile görüştü

Çavuşoğlu, İsveç ve Finlandiyalı mevkidaşları ile görüştü

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğluİsveç ve Finlandiya dışişleri bakanları ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'olumlu bakmayız' açıklaması sonrası Berlin'de bir araya gelmişti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Finlandiya Dışişleri Bakanı Haavisto, Türkiye ile anlaşma yolu bulabileceklerinden emin olduklarını söyledi. 

Bakan Çavuşoğlu, dün NATO toplantısına girmeden önce yaptığı açıklamada İsveç ve Finlandiya'nın PKK/YPG'ye çok açık destek verdiğini vurgulayarak, 'Bu da halkımızın hissiyatını olumsuz yönde etkiliyor, gözümüzün önünde tüm uyarılarımıza rağmen. Dolayısıyla müttefik olacak bir ülke açıkça PKK/YPG'ye, her gün bize saldıran askerlerimizi, polisimizi şehit eden sivillerimizi şehit eden terör örgütüne destek vermemeleri gerekiyor.' ifadelerini kullanmıştı.

AA, DW Türkçe ve Euronews

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
1
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Arc noise

Bu kadını birazcık zeki düşünüyordum.