Görüş Bildir
Haberler
Pembe Kayalar: Kocaeli Kefken'de Antik Çağ'dan Günümüze Uzanan Büyülü Taş Ocağı Mirası

Pembe Kayalar: Kocaeli Kefken'de Antik Çağ'dan Günümüze Uzanan Büyülü Taş Ocağı Mirası

Özge Tepe
02.05.2023 - 17:03

Pembe Kayalar, Türkiye'nin Kocaeli Kefken bölgesinde yer alan ve antik çağlardan beri taş ocağı olarak kullanılan eşsiz bir doğa harikasıdır. Binlerce yıllık tarihi boyunca, bu benzersiz kayalık yapı, uygarlıkların gelişimine ve mimari eserlerin inşasına katkıda bulunmuştur. Günümüzde ise Pembe Kayalar, hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgisini çeken, doğal ve tarihi güzelliklerle dolu bir turistik cazibe merkezi haline gelmiştir.

Bu içeriğimizde eşsiz bir doğa harikası olan Pembe Kayalar'ı keşfedebilirsiniz.

İşte Pembe Kayalar gezi rehberi:

Pembe Kayalar Hakkında Bilgi

Pembe Kayalar Hakkında Bilgi

Pembe Kayalar, ilginç bir jeolojik yapıya sahip. Burası Kocaeli'de yer alıyor. Prehistorik buluntuların olduğu Pembe Kayalar, Antik Çağ'dan beri taş ocağı olarak kullanılmış. 

Buradaki pembe taşlar, suyun içerisinde yer alıyor. Sudan çıkarılan taşlar, çıkınca sertleşiyor. Bu özellikleri yönüyle de Osmanlı'da deniz yoluyla taşınmış. İstanbul'a taşınan taşlar, mimaride kullanılmış.

Kocaeli'nin Kandıra bölgesine bağlı Kefken'de yer alan Pembe Kayalar, günümüzde turistik bir yer olarak çok sık ziyaret ediliyor. Özellikle yaz aylarında çok sık ziyaret edilen bu doğal güzellik, gören herkesi şaşırtmayı başarıyor.

Pembe Kayalar Nerede? Nasıl Gidilir?

Pembe Kayalar Nerede? Nasıl Gidilir?

Pembe Kayalar, Kocaeli Kandıra'da yer alıyor. Kandıra'nın sayfiye yeri Kefken'deki bu kayalar, son dönemlerde çok ünlü. Tam bir balıklı köyü havasındaki Kefken'de Pembe Kayalar mutlaka görmeniz gereken bir yer.

Pembe Kayalar'a şehir merkezinden Kandıra'ya kalkan ulaşım araçları ile gelebilirsiniz. Buraya kendi aracınızla gelmek isterseniz aşağıdaki adres ve konum bilgilerinden de faydalanabilirsiniz:

Adres: Kefken, 41600 Kandıra/Kocaeli

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Pembe Kayalar'da Neler Yapılır?

Pembe Kayalar'da Neler Yapılır?

Engebeli sahil yolu boyunca uzanan Pembe Kayalar aslında bir tarihi taş ocağı. Burada yapabileceğiniz çok sayıda aktivite var. Bunlardan bazıları şu şekilde:

  • Pembe Kayaları'n serin suyunda yüzmenin tadını çıkarın.

  • Pembe Kayalar'da kayalıkların hemen üst kısmına çadır kurabilir ve kamp yapabilirsiniz. Herhangi bir işletme olmadığından mutlaka yiyecek içeceğinizi yanınıza almanızı öneririz.

  • Kayalara yakın yeşillik alanda piknik yapabilirsiniz.

  • Bu tarihi alanda eşsiz fotoğraf çekimleri gerçekleştirebilirsiniz. Özellikle düğün fotoğrafları burada çok sık çekiliyor.

  • Burada manzaranın ve gün batımları ve gün doğumlarının tadını çıkarabilirsiniz.

Pembe Kayalar'da yüzerken denizanası gibi canlılara dikkat etmeniz gerek. Suda bazı zamanlarda çok miktarda denizanası bulunabiliyor.

Pembe Kayalar Gezgin Yorumları

Pembe Kayalar Gezgin Yorumları

Pembe Kayalar'a gelmeyi düşünüyorsanız burayı daha önce ziyaret edenlerin yorumlarından faydalanabilirsiniz:

'Karadeniz’in sert rüzgarı ve hırçın dalgaları, kayaları öyle bir şekillendirmiş ki kendine hayran bırakıyor. Mutlaka görülmesi gereken doğa harikası yerlerden. Ortadaki havuz çok yosunlu ve deniz anaları var, yüzmenizi tavsiye etmem. Yan taraflarda kayalardan atlayıp derin sularda yüzen macera severler de vardı. Oltasıyla balık tutanlar da. Geçiş yolu bir kısım asfalt ama yaklaştıkça yol daralıyor, dikkat edilmesinde fayda var. Araba parkı için geniş alan var, ücretsiz park edebilirsiniz. İsterseniz aracınızı denize olabildiğince yakın tarafa park edip manzarayı balıkçı teknelerinin geçişini seyredebilirsiniz. Herhangi bir işletme ve lavabo yok. Hem ıssız ve karanlık olacağını, hem de manzaranın görülmesi gerektiğini düşündüğümden, gece gelmenizi tavsiye etmem.'

'Gün batımını izleyebildiğiniz, o esnada gökyüzündeki renk değişimini kayalara veren ve adeta renk değişimine şahitlik yaptığınız huzur veren bir lokasyon.'

'Yüzmek için çok heveslendiğim ancak hava koşulları sebebiyle sadece ziyaret ettiğim güzel bir alan. Hava sakin olsa çok eğlenebileceğiniz bir koy bence. Kumsal arayanlara tavsiye etmiyorum ama benim gibi farklı yaşlarda çocukları olanlar için tercih edebilirsiniz. Kayalıklardan oluşmuş farklı derinliklerde, bir nevi havuz misali yüzme alanları var. Derin sularda yüzmeyi sevenler ve atlama meraklıları için de platform şeklinde doğal kaylıklar mevcut. İnşallah havanın düzgün olduğu bir zamanda tekrar gideceğim.'

Pembe Kayalar Çevresinde Gezilecek Yerler

Pembe Kayalar Çevresinde Gezilecek Yerler

Hazır Pembe Kayalar'ı ziyaret etmişken Kocaeli çevresinde mutlaka gezmeniz gereken yerler şunlar:

  • Sarısu Plajı

  • Seyrek Plajı

  • Palamar Koyu

  • Seka Park

  • Kocaeli Etnografya ve Arkeoloji Müzesi

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
21
4
3
2
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın