Görüş Bildir
Haberler
Doğu Demirkol: "Yassıada'nın İlk İdam Mahkumu Benim Dedem"

Doğu Demirkol: "Yassıada'nın İlk İdam Mahkumu Benim Dedem"

Emre Ordu
03.06.2023 - 16:23 Son Güncelleme: 04.06.2023 - 23:12

Komedyen Doğu Demirkol, dedesi Ahmet Çiftçi'nin 1960 darbesinden sonra yapılan Yassıada yargılamalarında idama mahkum edilen ilk kişi olduğunu söyledi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Komedyen Doğu Demirkol, katıldığı bir programda, dedesi gazeteci Ahmet Çiftçi'nin 27 Mayıs 1960'ta gerçekleştirilen askeri darbenin ardından kurulan Yassıada mahkemesinde idama mahkum edilen ilk kişi olduğunu açıkladı.

Programda Demirkol'a annesinin tesettürlü olmasıyla ilgili bir soru yöneltildi. Demirkol, 'Senin baban zamanında annenin inancını manipüle edebilseydi sence sen şu an bilgisayar mühendisi olur muydun yoksa gene komedyen mi olurdun?' sorusuna şöyle yanıt verdi:

'Babam manipüle etmek değil annem zaten açıkmış yani, ben hatırlıyorum küçükken. Denize giren bikinili bir insandı annem. Kapandığı günü de biliyorum. Bir gün geldim, kapanmış. Kadın gerçekten acılar yaşamış. Öyle bir algı var kafamızda. 'Kapalı insan eğitimsiz', izlediğimiz filmlerden... Öyle bir algı ki kasten olmasa bile var yani. Annemi kapalı görünce 'Okul çıkışında beni almaya gelme' demişim, düşünsene kadının yaşadığını.'

Diğer programcının 'Tanıştıklarında senin annenle baban bir tık aynı fikirdeymiş' diye belirtmesi üzerine Demirkol annesinin de o dönemde sol görüşlü olduğunu söyledi.

"Yassıada'da idama mahkum edilen ilk kişi dedem" 📹

Odatv'nin aktardığı habere göre, Demirkol, annesinin babasının gazeteci-yazar Ahmet Çiftçi olduğunu ve 1960 yılındaki askeri darbenin ardından kurulan Yassıada mahkemelerinde idama mahkum edilen ilk kişi olduğunu anlattı. 

Dedesinin 'Uçurumdaki Türkiye İçin Tek Yol İslam' isimli kitabı bulunduğunu aktaran Demirkol, 'Ben evdeki kitaplarını buldum da dedemi hiç tanıyamadım' dedi.

Gazete arşivlerinde Ahmet Çiftçi

Gazete arşivlerinde Ahmet Çiftçi
İçeriğin Devamı Aşağıda

Demirkol'un dedesi Ahmet Çiftçi ile ilgili Hürriyet'te yer alan 5 Ağustos 1961 yılındaki haberde, 'Ahmet Çiftçi idama mahkum oldu' başlığı yer alıyor.

6 Eylül 1961 yılındaki Vatan gazetesinde ise 'Çiftçi'nin idam kararı bozuldu' başlıklı bir haber yer alıyor.

Ayrıca, 15 Temmuz darbe girişiminde, 15 Temmuz Şehitleri Köprüsü'nde, darbecilere direnirken açılan ateşle yaralanan Kübra Hatice Çiftçi isimli gazi de babasının Ahmet Çiftçi olduğunu söylemişti. Hatice Çiftçi'nin kardeşi Abdullah Çiftçi de Demirkol'un dedesi olan Ahmet Çiftçi hakkında şunları aktarmıştı:

'60 ihtilalinin ilk idam mahkumu Ahmet Çiftçi. Cuntacılara karşı ilk tepki gösteren ve beyanname hazırlayan ilk ve tektir o zaman. Çıkıyor bir beyanname hazırlıyor. 'Bu halka karşı yapılmış bir harekettir, cuntacılara direnilmelidir. Adnan Menderes idam edilmemeli' diye. Bu idam mahkumiyeti 60 yılının ilk idam mahkumiyeti olduğu gibi Türkiye Cumhuriyeti'nde de idama ilk mahkum olan gazetecidir. Ablam da en nihayetinde onun kızı, genetik mirası olduğu için hızlı bir şekilde köprüye cuntacılara karşı tepki göstermek için çıktı. Bir bakıma darbeyi önlemiş oldular.'

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
22
5
3
2
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

Yassıada yargılamaları Türkiye demokrasisi için kara bir leke bir rezillik olarak yerini aldı. Ve günümüzün zeminini hazırlamakta büyük rolü var, o gün mille... Devamını Gör

Orçun

Adnan Menderes ülkeyi ABD'ye filolarına üslerine açan adamdır. Bir çok şaibesi bulunan ve ülkeyi bakkal dükkanı gibi yöneten biridir. Tarikatların en rahat e... Devamını Gör

Rifat Yılmaz

Allah rahmet eylesin o mübarek insana.