Görüş Bildir
Haberler
Narsistle Sağlıklı Yaşamanın Yolları: Narsistle Yaşıyorsanız Şunlara Dikkat Etmelisiniz!

etiket Narsistle Sağlıklı Yaşamanın Yolları: Narsistle Yaşıyorsanız Şunlara Dikkat Etmelisiniz!

Burak Öge
17.10.2022 - 19:32

Narsistin düzelmesini beklemek kumar oynamaktır. Hem de Rus ruleti gibi. Çünkü düzelmesini beklemek en çok size zarar verecektir. Narsistle yaşadıkça silahı kendinize tutmaya devam edersiniz. Narsistin düzelme formülü öyle kolay değil. 4-5 sene devam eden bir terapi alması gerek. Şema terapi bu konuda faydalıdır. Fakat şema terapide uzman bulmak da ayrı bir konu. Uzun terapiler sonrası narsistin düzeleceğinin garantisi yok. Göstermelik terapiye gidiyor da olabilir. Bazı durumlarda narsistler zayıf terapist bulup oradan da beslenmek için de terapiye devam ederler. Terapistleri manipüle etme olasılıkları da vardır. 

Narsistle yaşamak rutubetli evde yaşamak gibidir. Eviniz var ama başka eve gidemiyorsunuz, ev sürekli rutubet oluyor. Rutubet oldukça temizlersiniz ama orası geçmez, rutubet devam eder. O evde yaşayıp rutubeti soldukça ciğerleriniz zarar görür. Narsistle yaşamaya devam ediyorsanız zarar görmeye devam edeceğinizi aklınızdan çıkarmayın. İyileşme süreçlerinde olsalar dahi, sizlere zarar vermeye devam ederler. 

“Ben narsistle yaşamak zorundayım ne yapmam gerek” diyenlere ise en az zarar alarak nasıl yaşarsınız onları öğretiyorum. Bazı durumlarda gözlemlediğim kadarıyla mağdurları eğiterek ve güçlendirerek narsistlerin değiştiğini az da olsa gördük. Ama bu durum kalıcı değil ve çok fazla zarar gördüklerine de şahit oldum. Siz değişirseniz onlarda size adapte oluyor. Bu ayrı bir konu başka bir video da onu daha derin anlatacağım.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Narsistle en sağlıklı nasıl yaşayabilirsiniz?

Narsistle en sağlıklı nasıl yaşayabilirsiniz?

Başlamadan önce şunun için uyarmalıyım. “Narsistle nasıl başa çıkılır?” gibi birçok laflar dönüyor, o tarz videolara pek güvenmeyin çünkü narsistle baş edemezsiniz arkadaşlar. Onlar şeytani oyunları çok iyi biliyor. Şeytanla baş etmeniz için iki kat daha güçlü şeytan olmanız gerek. Bir insana hakaretler, suçlamalar ederek zayıflatabilirsiniz. Bunu yapacak gücünüz yok ve aynı şekilde şeytan maskesiyle yaşayamazsınız. Baş etme kelimesini duyuyorsanız o kişi bu işte usta değildir. Uzak durmanızı öneririm…

Gelelim daha az zararla nasıl yaşayabiliriz?

Gelelim daha az zararla nasıl yaşayabiliriz?

1. Suçlamaları “mış” gibi kabul etmelisiniz. Narsist sizi suçlamaya devam edecek. “Sen aptalsın, sorunlusun, hep sen sorun çıkartıyorsun, abartıyorsun” gibi söylemleri hep olacak. “Mış” gibi kabul edeceksiniz. O sadece kısa süreliğine kendisinin doğru olduğunu düşünecek sonradan bir kez, bakın bir kere diyorum. Kendi fikrinizi en sade şekilde ifade edip çekilin. Onlarla laf dalaşına girmeye çalışmayın onlar sizi her şekilde alt eder. “Evet sorunları ben çıkartıyor olabilirim ama her tartışmada tek suçlu olmaz” gibi ifade edip çekilin.

2. Size söylenenleri içselleştirmeyin. Size ettiği hakaretleri, suçlamaları lütfen üstünüze alınmayın. O size problemlisiniz diyorsa öyle olduğunuz anlamına gelmez. Kendinizden şüphe duyuyorsanız, tarafsız olacak bir üçüncü kişiye sorup teyit edebilirsiniz. Siz narsistin söylediği kişi değilsiniz. Onun bunu söylemesindeki amacı sizi yenmektir. Bu sayede üste çıkacak ve o haklı olacak.

3. Narsistlerle tartışmayı bırakın. Az önce dediğim gibi kendinizi bir kere ben diliyle, duygunuzu, düşüncenizi, rahatsız olduğunuz durumu ifade edin çekilin. Onlar sizi anlamayacaktır. Çünkü anlamak istediğini anlayacağı için kendinizi ısrarlı şekilde ifade etmeye çalışmayın. Narsistler işine geleni anlar.

4. Öfkenizi terbiye etmeyi öğrenin. Hangi durumlar sizi tetikliyor? Bunların notlarını çıkartın ve ne yapacağınıza karar verin. Öfkeyi bedeninizde nerede hissediyorsunuz? Bazılarının eli ayağı titrer, bazılarının ise karnına ağrı girer, kalbi sıkışır. Siz nerenizde hissediyorsunuz? Öfkeyi fark ettiğinizde kenara, boş bir alana geçin ve ardından nefes egzersizi yapmalısınız. Bunun hakkında Barış Özcan'ın 4-7-8 tekniği videosunu izlemenizi öneririm. 

Bu tarz teknikleri narsistle kullandığınız da daha az yara alarak yaşamınızı sürdüreceksiniz. Aslında benim ortaya çıkardığım ve literatürün bahsettiği yetmişten fazla taktik var. Maalesef narsistlerle taktiksel yaşamak zorundasınız. Onlarla sıradan insanlarla iletişim kurduğunuz gibi yaklaşırsanız siz zarar görürsünüz. 

İlerleyen zamanlarda bu taktiklerden bolca bahsediyor olacağım. Fakat şunu unutmayın her taktik narsistlerde işe yarayacak diye bir durum söz konusu değildir. Birçok tekniği öğrenip uygulamasınız. İşinize yarayan birçok tekniği bir arada kullanarak sakin bir hayat yaşayabilirsiniz. 

Siz narsistlerle daha zararsız yaşamak için neler yapıyorsunuz ya da sizin narsist düzeldi mi? Düzeldiyse nasıl düzeldi? Bize yorumlardan bahsederseniz çok sevinirim. Sevgiyle kalın.

Instagram

YouTube

Twitter

TikTok

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
29
8
6
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın